środa, 14 września 2016
JAK WYBRAĆ DOBRY OLEJ KOKOSOWY
Asortyment w sklepie jest bardzo różnorodny i często dla nas zguby. Wiele produktów na sklepowych półkach sprawia nas w zakłopotanie i zagubienie, często nie wiemy co jest dobre, a co złe. Ulegamy ładnym etykietą i promocją na dane produkty spożywcze. Sama często daję się nabrać na takie pułapki i ulegać produktom bez czytania składu bo jest w promocji i ładnie wygląda przez co później okazuję się, że jest to spożywczy bubel. W dzisiejszym poście pokażę Wam kilka moich wskazówek, które pomagają mi w doborze odpowiedniego oleju kokosowego. Dobry olej kokosowy to taki, który ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a nie jest sztucznie przetwarzany przez co trafi swoje wartości odżywcze i nie ma nic wspólnego z prawdziwym olejem kokosowym. Zapraszam do przeczytania postu :)
1. OLEJ RAFINOWANY CZY NIERAFINOWANY ?
Przeglądając oleje kokosowe na etykiecie widzimy napis 'nierafinowany' lub 'rafinowany'. Z tym dwóch wersji zdecydowanie więcej wartości odżywczych ma olej nierafinowany, ponieważ jest on z pierwszego tłocznia, naturalny, tłoczony na zimno oraz nie przetwarzany. Co zaś oznacza gdy olej jest rafinowany? Jest to olej poddawany obróbce dzięki wysokiej temperaturze przez co traci swoje wartości odżywcze
2. SKŁAD
Zdecydowanie patrz na skład znajdujący się na etykiecie. Wybieraj taki olej kokosowy, aby w składzie miał on 100% miąższu z oleju kokosowego bez zbędnych dodatków
3. ZAPACHOWY CZY BEZZAPACHOWY
Olej zapachowy jest to olej nierafinowany, zaś olej bezzapachowy traci zapach i smak przy obróbce w wysokiej temperaturze więc jest to olej rafinowany
4. OLEJ BIO
Na etykiecie można zobaczyć napis BIO, oznacza to, że olej kokosowy, który kupiliśmy pochodzi z upraw ekologicznych co wpływa pozytywnie na jego wartości odżywcze.
5. KONSYSTENCJA
Konsystencja oleju kokosowego powinna być stała przy temperaturze ok 26 oC, zaś powyżej tej temperatury przechodzi on w stan płynny. Dlatego na sklepowych półkach wybieramy olej kokosowy, który ma konsystencje stałą
Korzyści płynące z używania oleju kokosowego:
- zwiększa poziom dobrego cholesterolu
- posiada właściwości przeciwzapalne
- polepsza aktywność antyoksydantów (jeżeli nie wiecie co to są antyoksydanty to zapraszam do poprzenich postów, gdzie poruszałam ten temat)
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- poprawia układ odpornościowy
- zmniejsza choroby wrzodowe żołądka
- zmniejsza łaknienie
- wspomaga odchudzanie
- polepsza prace mózgu
- zawarty w nim kwas laurynowy ma działanie antybakteryjna, antywirusowa i antygrzybiczne przez co wspomaga leczenie zakażeń
- można stosować go nie tylko do smażenia, ale także jako odżywka do włosów lub balsam do skóry ponieważ ma świetne działanie nawilżające
Mam nadzieję, że ten post pomoże Wam w doborze odpowiedniego oleju kokosowego,a jeżeli go nie używacie to zastanowicie się nad tym czy nie wprowadzić go do swojej diety
A czy Wy lubicie olej kokosowy? U mnie jest to niezbędny element w kuchni, który wykorzystuje codziennie :D
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Również używam oleju kokosowego nierafinowanego. Przeważnie używam go do smażenia, jednak także kosmetycznie, w tym jako naturalny produkt do opalania :)
OdpowiedzUsuńlubie i czesto uzywam w kuchni
OdpowiedzUsuńJa dopiero się do niego przekonuje :)
OdpowiedzUsuńJa stosuję wszędzie ;) w kuchni i urodowo <3
OdpowiedzUsuńobserwuję również :*
Właśnie się zastanawiam nad zakupem swojego pierwszego OLEJU KOKOSOWEGO.
OdpowiedzUsuńJa mam właśnie bezzapachowy olej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
Miałam nadzieję, że olej kokosowy dobrze wpłynie na moje włosy, ale niestety się zawiodłam.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie stosowałam.
OdpowiedzUsuńOleju kokosowego jeszcze nie miałam, ale bardzo chciałabym wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam olej kokosowy i często dodaję do placków ;) Używam nierafinowanego, więc nadaje daniom przyjemnie kokosowy smak ;)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam olej kokosowy i często dodaję do placków ;) Używam nierafinowanego, więc nadaje daniom przyjemnie kokosowy smak ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam olej kokosowy i byłam zadowolona :)
OdpowiedzUsuńJa mialam z Vatiki i byla zadowolona, teraz mam z Etja i również mnie zachwyca :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej kokosowy <3
OdpowiedzUsuńUżywam go do smażenia, nadaje potrawą piękny zapach kokosu :D
Może wspólna obserwacja?
Zapraszam https://natalie-forever.blogspot.com/
Ja już od dawna używam, uwielbiam go :-))))
OdpowiedzUsuńnie miałam jeszcze nigdy takiego oleju
OdpowiedzUsuńBardzo lubię stosować olej kokosowy w kuchni :)
OdpowiedzUsuńnierafinowany bio i zawsze w lodówce ;) uzywam do wszystkiego i w kuchni i w łazience. jedna z rzeczy, których u mnie nie może zabraknąć :)
OdpowiedzUsuńKonsystencja oleju zależy, tak jak mówisz od temperatury, ale mimo wszystko, gdy olej jest płynny to nie traci swoich właściwości, więc jeśli w sklepie (np. tu, gdzie ja pracuję) w pomieszczeniu jest 30 stopni, to ludzie nie boją i nie powinni się bać kupować go w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Świetny i bardzo przydatny post, nierafinowany jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńJa mam własnie jakiś bio.
OdpowiedzUsuńObecnie mam olej kokosowy tłoczony na zimno :) Uwielbiam olej kokosowy, na twarz, włosy czy ciało :) Codziennie przed snem wklepuję go w cerę :)
OdpowiedzUsuńOd czasu mojej diety jestem na oleju kokosowym nierafinowanym i nie zmienię już na żaden inny ;)
OdpowiedzUsuńCzasem nie pisze na opakowaniu czy olej jest rafinowany czy nie nie wiem czemu, sama używam czesto w kosmetyce i w kuchni chociaż spotkałam się już z negatywnymi opiniami dot. zastosowania kuchennego
OdpowiedzUsuńJa zawsze sięgam po nierafinowany, zapach obłędny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post, mega przydatny :) Przydałby mi się ten olej :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ #Smile
Nasz blog - klik
Czyli tak samo jak w reszcie olejów do gotowania.
OdpowiedzUsuńJa raczej olej ten stosuje w kosmetyce, w gotowaniu rzadziej. Uwielbiam jego zapach i bardzo dobre właściwości nawilżające.
Olej kokosowy kupuję najczęściej w sklepach z półproduktami, o ile ma mi służyć w pielęgnacji twarzy :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś kliknąć w linki TUTAJ? Dzięki ;*
u mnie olej kokosowy zastąpił całkowicie wszystkie oleje, tylko czasem zdradzam go z oliwą z oliwek!
OdpowiedzUsuńJak kupuję to tylko nierafinowany.
OdpowiedzUsuńUwielbia olejek koksowy i zawsze mam go u siebie.
OdpowiedzUsuńDo włosków super :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń